CCD fotometrie vybraných otevřených hvězdokup - Procházka, Tomáš; Zejda, Miloslav, 1965-; Masarykova univerzita. Ústav fyzikální elektroniky (2014)
V této bakalářské práci budou na základě výsledků CCD fotometrie studovány vybrané otevřené hvězdokupy Chupina 1, Chupina 2 a M67. V teoretické části budou shrnuty dosavadní poznatky o hvězdokupách, jejich typech i vlastnostech a klasifikaci otevřených hvězdokup. Také bude vysvětlena metoda hvězdné fotometrie, HR diagram a CCD fotometrie, které využijeme při samotném měření. Praktická část je zaměřená na data získaná z měření otevřených hvězdokup. Z naměřených dat bylo určeno stáří a vzdálenost jednotlivých hvězdokup. V závěru je provedeno srovnání získaných výsledků a aktuálních hodnot publikovaných v odborných článcích.
In this bachelor thesis open clusters Chupina 1, Chupina 2 and M67 will be studied using the results of CCD photometry. In theoretical part there will be summarized our knowledge of clusters, their types and characteristics and classification of open clusters as well. There will be also explained the method of stellar photometry, HR diagram and CCD photometry, which will be used during the measurement. The practical part is focused on data gained from the measurement of open clusters. From measured data the ages and distances of individual open clusters were determined. In conclusion there is a comparation of the gained results with actual values published in scientific papers.
Vedoucí práce: Miloslav Zejda
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2014
Keywords: fotometrie; hvězdokupy; photometry; star cluster; bakalářské práce; bachelor's theses