CCD fotometrie vybraných otevřených hvězdokup - Procházka, Tomáš (2014)
V této bakalářské práci budou na základě výsledků CCD fotometrie studovány vybrané otevřené hvězdokupy Chupina 1, Chupina 2 a M67. V teoretické části budou shrnuty dosavadní poznatky o hvězdokupách, jejich typech i vlastnostech a klasifikaci otevřených hvězdokup. Také bude vysvětlena metoda hvězdné fotometrie, HR diagram a CCD fotometrie, které využijeme při samotném měření. Praktická část je zaměřená na data získaná z měření otevřených hvězdokup. Z naměřených dat bylo určeno stáří a vzdálenost jednotlivých hvězdokup. V závěru je provedeno srovnání získaných výsledků a aktuálních hodnot publikovaných v odborných článcích.