Interference a difrakce kolem nás - Bělín, Jakub (2014)
V tejto práci sa zameriavame na štúdium javov spojených s šírením vlnenia, konkrétne skladania (interferencie) a ohybu (difrakcie) vlnenia. K dosiahnutiu tohto cieľa sme zostavili experimenty, ktoré ilustrujú javy z každodenných situácií, napríklad interferencie vĺn na vodnej hladine. Špeciálnu pozornosť venujeme digitálnej fourierovskej holografii, ktorá odpovedá Fraunhoferovej difrakcii na modulátore svetla popísanom programovateľnou fázovou funkciou priepustnosti. Fraunhoferov difrakčný integrál sme odvodili z princípov fourierovskej optiky pomocou vhodne zvolených priblížení, ktoré následne podrobne analyzujeme Tento integrál sme využili na analýzu limitácií zobrazovacích schopností priestorového modulátoru a navrhujeme postup optimalizácie výpočtu funkcie priepustnosti.