Studium vztahu polymorfizmů vybraných kandidátních genů ke schizofrenii - Tisoňová, Zuzana (2014)
Schizofrenie je psychotické onemocnění, kde největším rizikovým faktorem je genetická příbuznost s osobou trpící schizofrenií. Toto onemocnění se nejčastěji projevuje již v adolescenci. Symptomy schizofrenie, které se dají rozdělit na pozitivní (halucinace, bludy), negativní (emoční oploštělost) a kognitivní (poruchy myšlení), zasahují do zdraví jedince, jeho sociálních vztahů a profesního života. Tato práce zkoumala vliv polymorfismu rs1051312 genu pro SNAP25 na schizofrenii na kontrolní skupině osob a skupině pacientů se schizofrenií. V této asociační studii jsme objevili protektivní vliv alely C genu pro SNAP25 na patogenesi schizofrenie, který zatím nebyl popsán jinou laboratoří.