RealTime PCR detekce a DNA sekvenace rodu Borrelia ze vzorků klíšťat získaných z různých oblastí České republiky - Klíč, Václav (2014)
Lymeská borelióza je geograficky značně rozšířené onemocnění, jehož původce - bakteriální komplex Borrelia burgdorferi sensu lato (Bbsl) byl objeven a popsán teprve nedávno. Tento bakteriální rod je přenášen především klíšťaty rodu Ixodes. Lymeská borelióza je multiorgánové onemocnění, které má celou řadu příznaků. V České republice se každým rokem touto nemocí nakazí 3-5 tisíc lidí a je to tedy častější onemocnění než klíšťová encefalitida. V současnosti spadá do komplexu Borrelia burgdorferi sensu lato 19 druhů lišících se ve svém genomu a ve schopnosti vyvolat Lymeskou boreliózu. Dále se pak liší svým geografickým zastoupením. Cílem této práce bylo určit druhové zastoupení Bbsl na území České republiky s důrazem na Jihomoravský kraj s využitím metod RealTime PCR a DNA sekvenace.