DNA polymorfizmy genu pro receptor CD36 a ovlivnění chuti pro mastné kyseliny - Dorda, Matěj (2014)
Obezita je multifaktoriální onemocnění, které patří mezi civilizační choroby. Obezita může hrát roli v patogenezi jiných, závažných onemocnění jako je infarkt myokardu, diabetes mellitus II. typu nebo také rakovina. Mastné kyseliny, které jak se ukázalo, lze detekovat na jazyku pomoci specifických receptorů, CD36 a GPCRs. Mastné kyseliny, co by složky potravy, jsou v přemíře konzumovány a vzniká tak pozitivní energetická bilance. S potravou přijímané mastné kyseliny ovlivňují patogenezi obezity, nic méně je toto onemocnění podmíněné geneticky. Role receptoru CD36, je důležitá pro detekci těchto komponent stravy. Cílem této bakalářské práce bylo stanovit vztah mezi genotypem, percepcí mastných kyselin a naměřenými antropometrickými parametry na skupině 52 studentů. Jak se ukázalo po statistickém vyhodnocení, nebyl nalezen vztah mezi percepcí mastných kyselin a polymorfizmem rs3212018 (p=0,740). Pro další vyhodnocení je potřeba do této studie zahrnout větší počet obézních jedinců.