Úloha SNX9 v epiteliálně mesenchymálním přechodu u epiteliálních buněk prostaty - Bednář, Petr (2014)
Epiteliálně-mesenchymální přechod (EMT) je důležitý proces během embryonálního vývojem, ale vyskytuje se i během života v různých patologických formách od fibrózy po rakovinu. Nejčastější příčinou patologické formy EMT je deregulace signálních drah. Mezi signální dráhy schopné indukovat EMT patří i dráha Transformujícího růstového faktoru β. Epiteliální buňky během EMT ztrácí epiteliální vlastnosti a získávají vlastnosti buněk mesenchymálních. Zisk mesenchymálních vlastností během EMT u rakovinných buněk vede ke zvýšené schopnosti migrace a invazivity, což může vést k tvorbě metastáz. Protein Sorting nexin 9 (SNX9) hraje významnou roli při mnoha fundamentálních buněčných procesech. Mezi tyto procesy patří například endocytóza nebo transport komponentů adherentních spojů. Znalosti o funkcích SNX9 během patologických podmínek jsou limitovány, avšak je známo, že snížení exprese SNX9 vede u nádorů k agresivnějšímu průběhu onemocnění. Modulace exprese SNX9 by mohla vést k ovlivnění regulace