Amyloidózy: Molekulární a buněčné mechanismy, laboratorní diagnostika - Gromesová, Barbora; Potáčová, Anna; Masarykova univerzita. Přírodovědecká fakulta (2014)
Amyloidóza je skupina onemocnění, u kterých dochází k ukládání špatně složených proteinů do extracelulárních prostorů tkání a orgánů, čímž narušují jejich strukturu a funkci. Tyto patologické proteiny se nazývají amyloidy. Amyloid je tedy agregovaný protein ve formě nerozpustných fibril, které jsou dlouhé, nevětvené a mají charakteristickou sekundární strukturu β skládaného listu. K přeměně struktury z přirozené na patogenní nedochází samovolně, ale jsou zapotřebí vhodné podmínky. U dědičných forem amyloidóz dochází k mutaci v primární struktuře proteinu, což způsobuje přímo expresi patogenní formy proteinu. Špatně složené proteiny se poté shlukují a vytvářejí amyloidové fibrily, jejichž tvorbu vysvětluje několik hypotéz. Kompletní diagnostika se provádí většinou ve dvou krocích. Nejprve je nutný histologický průkaz amyloidových depozit v tkáních, a poté následuje stanovení chemického složení vlastního amyloidového proteinu. Stanovení správné diagnózy je velmi důležité pro určení progn
Amyloidosis is a group of diseases where there is a saving poorly folded proteins into extracellular spaces of tissues and organs, thereby disrupting its structure and function. These pathological proteins called amyloids. Amyloid is thus aggregated protein in the form of insoluble fibrils, which are long, unbranched and they have a characteristic secondary structure of the β pleated sheet. The transformation from natural structure to pathogenic structure is not spontaneously but there are required suitable conditions. In hereditary forms of amyloidosis mutation occurs in the primary structure of the protein, causing a direct expression of the pathogenic form of the protein. Incorrectly folded proteins are then accumulated to form amyloid fibrils, several hypotheses explain their formation. A complete diagnosis is usually carried out in two steps. First, is need histological evidence of amyloid deposits in tissues, followed by identification of the chemical composition of its own amylo
Vedoucí práce: Anna Potáčová
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2014
Keywords: amyloidóza -- diagóza; amyloid; DNA (nukleová kyselina) -- analýza; imunohistochemické diagnostické metody; laboratorní diagnostika; molekulární diagnostika; deoxyribonucleic acid -- analysis; deoxyribonucleic acid; immunohistochemic diagnostic methods; laboratory diagnostics; molecular diagnostics; Amyloidosis; bakalářské práce; bachelor's theses