Cereblon v patogenezi hematologických malignit - Stanková, Monika (2014)
V svojej bakalárskej práci sa venujem problematike cereblonu (CRBN), proteínu, ktorý v súčasnosti zastáva dôležitú úlohu ako primárny cieľ imunomodulačných liekov. Imunomodulačné lieky - talidomid a jeho deriváty sa používajú ako účinná terapia hlavne pri liečbe mnohopočetného myelómu, nádorového ochorenia plazmatických buniek akumulujúcich sa v kostnej dreni. Mnohopočetný myelóm zatiaľ ostáva ochorením nevyliečiteľným, avšak pri účinnej liečbe dochádza k výraznému predĺženiu doby prežitia pacientov. Po identifikácii CRBN ako sprostredkovateľa aktivity imunomodulačných liekov sa CRBN dostáva do popredia ako možný farmakodynamický cieľ, nakoľko hladina expresie CRBN súvisí s efektivitou liečby a dĺžkou prežívania pacientov.