Polyploidie v evoluci rostlin a její důsledky - Tvrzníková, Eliška (2014)
Udává se, že až 80 % krytosemenných rostlin prošlo v minulosti polyploidií. Tato práce je zaměřena na některé vybrané druhy kulturních rostlin, u kterých byla polyploidie studována a popsána. Práce shrnuje poznatky o důsledcích polyploidie na genom rostliny, a to nejen v době samotného procesu duplikace, ale i v rámci následujících generací potomků, protože je známo, že zatímco některé druhy se postupem času navrátily do původního diploidního stavu, jiné zůstaly polyploidní. Práce shrnuje také současné metody, kterými můžeme genomy rostliny analyzovat.