Genové mutace v patogenezi mnohočetného myelomu - Procházková, Iva; Mikulášová, Aneta; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2014)
Mnohočetný myelom je nádorové onemocnění plazmatických buněk, jehož patogeneze nebyla dosud plně objasněna. Plazmatické buňky procházejí během nádorové transformace řadou změn. Jedním typem těchto změn jsou genové mutace, jež mají vliv na poruchy různých buněčných procesů. Cílem této bakalářské práce je popsat roli mutací různých genů v patogenezi mnohočetného myelomu a shrnout poznatky o možnostech jejich využití jako prognostických a prediktivních faktorů tohoto onemocnění.
Multiple myeloma is a plasma cell malignancy, whose pathogenesis has not yet been completely elucidated. During tumor transformation plasma cells undergo a series of changes. Gene mutations that affect the disruption of various cellular processes are one of the types of these changes. The aim of this bachelor thesis is to describe the role of mutations of a variety of genes in multiple myeloma pathogenesis and to summarize findings about the possibilities of their use as prognostic and predictive factors of this disease.
Vedoucí práce: Aneta Mikulášová
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2014
Keywords: mnohočetný myelom -- genetika; mutageneze; nádorové buňky; patogeneze; plazmatické buňky; cancer cells; mutagenesis; pathogenesis; Multiple Myeloma; Plasma Cells; bakalářské práce; bachelor's theses