Paleogenomika brukvovitých rostlin ancestrální genomy a paleopolyploidie - Marečková, Michaela (2014)
Práce je zaměřena na evoluci genomu v rostlinné čeledi brukvovitých (Brassicaceae) s důrazem na polyploidizaci a ancestrální karyotyp této čeledi. Brukvovité zahrnují mnohé zemědělské plodiny. V průběhu evoluce prošla tato čeleď třemi polyploidizacemi, poslední z nich je pro ni specifická. Převládajícím trendem v evoluci karyotypu je snižování počtu chromosomů.