Post-translační modifikace tubulinu a jejich role v buněčné biologii - Kravec, Marek; Červenka, Igor; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2014)
Tato bakalářská práce se věnuje post-translačním modifikacím tubulinu a jejím možným úlohám v regulaci buněčných procesů. První část práce je věnována úvodu ke struktuře tubulinu a mikrotubulů ve vztahu k jejich funkcím v buňce a taktéž krátkému úvodu k významu post-translačních modifikací. V následujících kapitolách se práce zabývá nejvíce popsanými modifikacemi na tubulině. Rozebírá jejich charakteristiku, popisuje modifikační enzymy, průběh procesu modifikace a výskyt jednotlivých modifikací. Práce shrnuje současné výsledky z výzkumu významu následujících post-translačních modifikací: polyglutamylace, polyglycylace, acetylace a detyrozinace spolu se vznikem Δ2-tubulinu.
This thesis is focused on the post-translational modifications of a tubulin and their potential role in a regulation of cellular processes. The first part of the thesis introduces the structure tubulin and a microtubule in a relation with their cellular functions and also briefly describes characteristics of the post-translational modifications in general. The following chapters discuss the most studied post-translational modifications of a tubulin. Specifically, there are described their characteristics, the modifying enzymes, the processes of modification and their occurrence within cells and organisms. The thesis summarizes recent outcomes form research projects focused on the following modifications: polyglutamylation, polyglycylation, detyrosination and the generation of Δ2-tubulin.
Vedoucí práce: Igor Červenka
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2014
Keywords: posttranslační úpravy proteinů; regulace buněčného cyklu; tubulin; cell cycle regulation; Protein Processing, Post-Translational; Tubulin; bakalářské práce