Post-translační modifikace tubulinu a jejich role v buněčné biologii - Kravec, Marek (2014)
Tato bakalářská práce se věnuje post-translačním modifikacím tubulinu a jejím možným úlohám v regulaci buněčných procesů. První část práce je věnována úvodu ke struktuře tubulinu a mikrotubulů ve vztahu k jejich funkcím v buňce a taktéž krátkému úvodu k významu post-translačních modifikací. V následujících kapitolách se práce zabývá nejvíce popsanými modifikacemi na tubulině. Rozebírá jejich charakteristiku, popisuje modifikační enzymy, průběh procesu modifikace a výskyt jednotlivých modifikací. Práce shrnuje současné výsledky z výzkumu významu následujících post-translačních modifikací: polyglutamylace, polyglycylace, acetylace a detyrozinace spolu se vznikem Δ2-tubulinu.