Úloha Wnt dráhy v patogenezi chronické lymfocytární leukémie - Greif, Igor (2014)
Tato bakalářská práce se věnuje problematice WNT signálních drah ve vztahu k chronické lymfocytární leukémii. První kapitola přináší základní rozdělení a popisuje konkrétní mechanizmy nejvýznamnějších zástupců WNT signálních dráh. Druhá kapitola představuje úvod do chronické lymfocytární leukémie (CLL) jako nejčastější formy leukémie u dospělých v západních zemích (Evropa a Severní Amerika). Kapitola poskytuje základní informace o incidenci a příznacích této nemoci, popisuje významné prognostické markery a poukazuje na vliv mikroprostředí jako faktoru, který napomáhá vzniku a ovlivňuje průběh této nemoci. Třetí kapitolou je přehledné zpracování publikovaných informací ohledně konkrétních komponent WNT signálních dráh u chronické lymfocytární leukémie. Bakalářská práce také poukazuje na to proč by se ve výzkumu WNT signálních dráh u chronické lymfocytární leukémie mělo pokračovat i v budoucnosti.