Přírodní pohřebnictví - současný stav a další možnosti v českém prostředí - Suchánska, Monika, 1989- (2014)
Tato diplomová práce pojednává o přírodním pohřebnictví jako o reakci na krizi českých pohřebních rituálů, které lidem přestali po mnoha stránkách vyhovovat. Tyto obřady jsou dnes proto minimalizovány nebo zcela opomíjeny, čímž zaniká působení tohoto důležitého přechodového rituálu. Cílem této práce je zjistit prostřednictvím dotazníkového výzkumu názory lidí na současný stav konvenčního pohřebnictví a jejich zájem o možnosti, které jim může poskytnout přírodní pohřebnictví. To nejenže řeší současný nepříznivý environmentální dopad pohřbů, ale zároveň formuje otevřený a zodpovědný přístup ke smrti a podporuje vytváření kreativních a zmysluplnějších obřadů. Ukázalo se, že alternativa přírodních pohřbů je pro lidi zajímavá a má v českém prostředí potenciál integrovat se. Součástí práce je i pohled na přípravu prvního českého přírodního hřbitova, Lesa vzpomínek, který představuje první krok ke zmíněné integraci přírodního pohřebnictví jako plnohodnotné součásti pohřební praxe.