Kryoprezervace rostlin metoda k dlouhodobému uchovávání genetického materiálu a její biologické aplikace - Gaiduschová, Daniela; Elster, Josef, 1958-; Masarykova univerzita. Přírodovědecká fakulta (2014)
Tato bakalářská práce má částečně formu literární rešerše pojednávající o současných poznatcích v oblasti kryobiologie a dále obsahuje praktickou část tvořenou dvěma experimenty. Cílem experimentů bylo provést kryoprezervaci vyšších rostlin, sinic a řas s dosažením vysoké vitality a v případě nižších rostlin bylo cílem také stanovení nejvhodnějšího kryoprezervačního protokolu pro jednotlivé kmeny. Práce prezentuje klíčové kryobiologické principy a postupy, které jsou základem aplikovaného výzkumu. Kryoprezervace samotná je představena jako významný nástroj pro dlouhodobé uchování rostlinného materiálu zajišťující jeho kvalitu a stabilitu. Dále je v práci kladen zvláštní důraz na související témata, jako je například použití kryoprotektantů, rozbor kryoprezervačních metod a využitelnost kryobiologických poznatků v praxi.
This bachelor thesis partially serves as a review of up-to-date knowledge about specific areas of cryobiology and contains also a practical part consisting of two experiments. The goal of the experiments was to carry out successful cryopreservation of higher plants, cyanobacteria and algae while achieving sufficient viability and to determine the most suitable cryopreservation protocol in case of cyanobacteria and algae. The thesis introduces the main principles of cryobiology which are the basis of the applied research. Cryopreservation itself is presented as a significant tool for long-term maintenance of plant material ensuring its quality and stability. Furthermore, emphasis is put on related issues such as the use of cryoprotectants, analysis of cryopreservation techniques and applicability of the cryobiological knowledge in practice.
Vedoucí práce: Josef Elster
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2014
Keywords: kryobiologie; kryoprezervace; vitrifikace; cryobiology; Cryopreservation; Vitrification; bakalářské práce; bachelor's theses