Kryoprezervace rostlin metoda k dlouhodobému uchovávání genetického materiálu a její biologické aplikace - Gaiduschová, Daniela (2014)
Tato bakalářská práce má částečně formu literární rešerše pojednávající o současných poznatcích v oblasti kryobiologie a dále obsahuje praktickou část tvořenou dvěma experimenty. Cílem experimentů bylo provést kryoprezervaci vyšších rostlin, sinic a řas s dosažením vysoké vitality a v případě nižších rostlin bylo cílem také stanovení nejvhodnějšího kryoprezervačního protokolu pro jednotlivé kmeny. Práce prezentuje klíčové kryobiologické principy a postupy, které jsou základem aplikovaného výzkumu. Kryoprezervace samotná je představena jako významný nástroj pro dlouhodobé uchování rostlinného materiálu zajišťující jeho kvalitu a stabilitu. Dále je v práci kladen zvláštní důraz na související témata, jako je například použití kryoprotektantů, rozbor kryoprezervačních metod a využitelnost kryobiologických poznatků v praxi.