Iontové kapaliny a jejich potenciální vliv na životní prostředí - Lačňák, Jonáš; Zounková, Radka; Masarykova univerzita. Centrum pro výzkum toxických látek v prostředí (2014)
V této bakalářské práci se věnuji iontovým kapalinám především ve spojitosti s jejich vlivem na životní prostředí. Snažím se ukázat, že jejich zanedbatelná tenze nestačí jako jediná podmínka pro environmentální nezávadnost a že samotná jejich podstata, tedy flexibilita jejich vlastností logicky vede k tomu, že se mezi nimi najdou látky škodlivé pro životní prostředí i zdraví lidí. Množství studií dokazuje jejich toxicitu pro široké spektrum organismů. V současnosti nejsou žádné zprávy o únicích iontových kapalin do volného prostředí, což se dá připisovat jejich malému rozšíření do praxe. Ale v současné době rychle nacházejí uplatnění v průmyslu, a proto je potřeba důkladně dopad konkrétní aplikace případ od případu.
In this thesis i study ionic liquids with focus on their environmental impact. I am trying to demonstrate that their negligible vapor pressure isn’t enough to consider them environmentally benign and that their very nature as compounds with flexible properties have to result in the fact that among them is going to be compounds harmful to both the environment and human health. There are many scientific papers reporting their toxicity to wide range of organisms. No reports about their introduction to the natural environments are avaliable. The reason for this is their limited practical usage. However their are finding new applications quickly so it is neccessary to evalute their environmental risk on case-by-case basis.
Vedoucí práce: Radka Zounková
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2014
Keywords: ekotoxicita; iontové kapaliny; zelená chemie; ecotoxicity; green chemistry; ionic liquids; bakalářské práce; bachelor's theses