Iontové kapaliny a jejich potenciální vliv na životní prostředí - Lačňák, Jonáš (2014)
V této bakalářské práci se věnuji iontovým kapalinám především ve spojitosti s jejich vlivem na životní prostředí. Snažím se ukázat, že jejich zanedbatelná tenze nestačí jako jediná podmínka pro environmentální nezávadnost a že samotná jejich podstata, tedy flexibilita jejich vlastností logicky vede k tomu, že se mezi nimi najdou látky škodlivé pro životní prostředí i zdraví lidí. Množství studií dokazuje jejich toxicitu pro široké spektrum organismů. V současnosti nejsou žádné zprávy o únicích iontových kapalin do volného prostředí, což se dá připisovat jejich malému rozšíření do praxe. Ale v současné době rychle nacházejí uplatnění v průmyslu, a proto je potřeba důkladně dopad konkrétní aplikace případ od případu.