Retinoidní látky ze sinic - Šulc, Libor (2014)
Retinoidy neboli látky odvozené z vitamínu A tvoří velmi důležitou skupinu vitálních sloučenin. Jsou důležité pro správný embryonální vývoj, ale při vyšších dávkách mají teratogenní účinky. V přírodě se obecně vyskytují ve velmi nízkých koncentracích díky antropogenním i přírodním vlivům. Naopak sinice, organismy schopné fotosyntetizovat se vyskytují téměř všude a dosti často v hojném počtu. Tyto prastaré bakterie se vyznačují tím, že uvolňují do okolí značné množství bioaktivních látek, z nichž mnohé nebyly uspokojivě popsány. Za použití testu na buněčné linii P19/A15 bylo prokázáno, že některé druhy sinic mohou uvolňovat látky s retinoidní aktivitou do svého okolí. Konkrétně se jedná o druhy Microcystis aeruginosa, Cylindrospermopsis raciborskii a Limnothrix redekei, kdy poslední ze jmenovaných byl schopen vyloučit množství odpovídající až 58,4 µg.l-1 ATRA. Dále bylo zjištěno, že se objevují podstatné rozdíly v množství uvolněných látek s retinoidní aktivitou jak na mezidruhové ...