Molekulární klipsy vycházející z propandimočoviny - Lízal, Tomáš; Šindelář, Vladimír, 1975-; Masarykova univerzita. Ústav chemie (2014)
Propandimočovina je sloučenina odvozená ze struktury glykolurilu. Tyto sloučeniny jsou vhodné stavební bloky pro přípravu supramolekulárních objektů jako jsou molekulární klipsy a makrocykly. V této diplomové práci byla připravena klipsa založená na dimeru o-xylylen-9,9-dimethylpropandimočoviny. U klipsy byla určena krystalová struktura. Dále bylo zkoumáno její neobvyklé chování v roztoku chloroformu. Byl také izolován nový cucurbit[5]urilový makrocyklus obsahující jednotku dimethylpropandimočoviny.
Propandiurea is a glycoluril based compound. It is a suitable building block for supramolecular objects as molecular clips and macrocycles. In this thesis the clip based on dimer of o-xylylene-9,9-dimethylpropandiurea was prepared. The crystal structure of the clip was determined and its unusual behaviour in chloroform solution was investigated. New cucurbit[5]uril macrocycle bearing a propanediurea unit was also isolated.
Vedoucí práce: Vladimír Šindelář
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2014
Keywords: cucurbit[n]uril; glykoluril; hexamer glykolurilu; molekulární klipsy; propandimočovina; supramolekulární chemie; cucurbit[n]uril; glycoluril hexamer; glycoluril; molecular clips; propanediurea; supramolecular chemistry; diplomové práce