Molekulární klipsy vycházející z propandimočoviny - Lízal, Tomáš (2014)
Propandimočovina je sloučenina odvozená ze struktury glykolurilu. Tyto sloučeniny jsou vhodné stavební bloky pro přípravu supramolekulárních objektů jako jsou molekulární klipsy a makrocykly. V této diplomové práci byla připravena klipsa založená na dimeru o-xylylen-9,9-dimethylpropandimočoviny. U klipsy byla určena krystalová struktura. Dále bylo zkoumáno její neobvyklé chování v roztoku chloroformu. Byl také izolován nový cucurbit[5]urilový makrocyklus obsahující jednotku dimethylpropandimočoviny.