Význam mikroRNA v patogenezi mnohočetného myelomu - Kmeťová, Nikola (2014)
Tato bakalářská práce se zabývá krátkými nekódujícími molekulami RNA nazývanými mikroRNA a jejich významem v patogenezi mnohočetného myelomu (MM). MM je druhým nejčastějším hemotoonkologickým onemocněním, u kterého dosud chybí snadno dostupné markery, teré by umožnily monitorování nemoci. Práce je zaměřená na skupinu sérových cirkulujících mikroRNA, které byly popsány u různých typů nádorů a jejich využití jako snadno dostupných biomarkerů se zdá být velmi slibné. Tato studie potvrdila předběžné výsledky, které ukázaly deregulaci sérových miR-744, miR-130a, miR-34a, let-7d a let-7e u mnohočetného myelomu ve srovnání se zdravými dárci a je tedy možné, že by mohly sloužit k monitoringu MM.