Význam mikroRNA v procesu epiteliálně-mezenchymální tranzice - Macháčková, Táňa (2014)
Renální karcinom (RCC) je nejčastějším nádorovým onemocněním ledvinného parenchymu a představuje přibližně 3 % všech zhoubných nádorových onemocnění dospělé populace. RCC se vyznačuje vysokou chemo- a radiorezistencí a časným relapsem po nefrektomii. Jedním z klíčových procesů v progresi RCC je proces epiteliálně-mezenchymální tranzice, který je zodpovědný za přeměnu nemotilních a neinvazivních epiteliálních buněk na motilní a invazivní mezenchymální buňky. MikroRNA (miRNA) jsou 21-23 nukleotidů dlouhé nekódující RNA schopné post-transkripční regulace genové exprese a jejich deregulace je spojena i s procesem EMT u RCC. Cílem této studie bylo stanovení hladin exprese vybraných miRNA (miR-200b, miR-200c, miR-141, miR-192 a miR-215) v tkáních primárních nádorů 75 pacientů s ccRCC. Měření bylo provedeno pomocí kvantitativní real-time PCR a výsledky byly následně korelovány s klinicko-patologickými daty.