Člověk doby hradištní na Olomoucku - Šín, Lukáš, 1979- (2014)
Práce se zabývá charakterem slovanského osídlení v období raného středověku, tedy v období vymezeném 9. až 12. stoletím, na Olomoucku, regionu ležícím na střední Moravě. Cílem výzkumu se stalo ověření hypotézy stanovující existenci stabilních adaptačních mechanismů aplikovaných tehdejší společností, jako jsou sídelní a subsistenční strategie, technologické dovednosti s fungujícími ekonomickými vztahy, diverzifikace uspořádání společnosti a náboženské zvyklosti. Tyto mechanismy se projevují v charakteru pohřebního ritu. Období raného středověku je spjato s christianizací společnosti. Sledovány tak byly trendy odrážející se ve funerálních křesťanských praktikách, konkrétně byl analyzován celkový charakter pohřebišť, orientace a poloha pohřbených těl nebo uložení těl v dutém prostoru. Ztotožnění informací, jež byly získány archeologickými výzkumy, s konkrétními historickými událostmi a rekonstrukce aktivit raně středověké společnosti je předmětem studia archeologické antropologie.