Studium mechanismů účastnících se rané a pozdní fáze obranné reakce rostlin - Tlolková, Ivana (2014)
Během svého života rostlina musí čelit neustálým vlivům prostředí. Tyto vlivy mohou být rozděleny na biotické a abiotické. V průběhu evoluce si rostliny vyvinuly důmyslné mechanismy, jak se s těmito podmínkami vyrovnat. V reakci na okolí jsou rostliny schopny spustit tzv. obrannou reakci, která je nástrojem pro boj s patogeny i abiotickým stresem jako je například vítr. Rostliny během obranné reakce syntetizují velké množství specifických látek. Pro ranou fázi je typická produkce reaktivních kyslíkových radikálů (ROS). Charakteristickým znakem pozdní fáze obranné reakce rostlin je produkce fytohormonů, fytoalexinů a PR-proteinů. Diplomová práce se z části zaměřila na studium působení biotického a abiotického stresu na suspenzní kultury Révy vinné (Vitis vinifera cv. Gamay). Biotický stres byl reprezentován Plísní šedou (B. cinerea), která je v České republice jedním z nejčastějších patogenů, napadajících révu vinnou. Jako abiotický stresový faktor byl použit mechanický stres. Po působe