Modulace autofágie u prostatických nádorových buněk vybranými naftochinony - Kadlec, Jiří (2014)
Karcinom prostaty je jedním z nejčastějších rakovinných onemocnění u mužů nejen v České republice ale i celosvětově. Mechanismy programované buněčné smrti hrají významnou roli v udržování homeostázy organismu. Rezistence buněk k apoptóze a zvýšená míra autofágie jsou jedny z hlavních znaků nádorové transformace. V této práci jsme se zaměřili na geny regulující apoptózu a autofágii BECN1, BIRC5 a NFКB. Na buněčné linie prostaty jsme působili deriváty naftochinonu, naftazarinem a plumbaginem. Mechanismus toxicity těchto látek je založen na tvorbě ROS, které indukují apoptózu buněk. Nejdříve jsme analyzovali jejich cytotoxicitu pomocí MTT testu, abychom mohli stanovit vhodnou koncentraci naftochinonů k ošetření buněk. Změny exprese vybraných genů na úrovni mRNA jsme potom analyzovali pomocí qRT-PCR. Zjistili jsme, že plumbagin díky inhibici transkripčního faktoru NF-қB snižuje expresi antiapoptotického proteinu survivin. Důsledkem těchto změn je u metastatické nádorové linie PC-3 nárůst p