Funkce 14-3-3zeta proteinu při vázání nefosforylovaných proteinových ligandů - Zvonček, Gabriel (2014)
Rodina 14-3-3 je perspektivní rodina proteinů, které vystupují v mnoha důležitých biologických procesech jako například regulace bunečného cyklu, apoptóza, neurochemii mozku, regulace proteinu a v bunečné signalizaci. Objevuje se nová hypotéza ve vázání partnerů 14-3-3 pomoci úseku, který slouží jako kotvy a vážou se na 14-3-3 mimo fosforylačního vazebního místa. K otestováni této hypotézy byla připravena verze 14-3-3, která má odstraněné fosforylační vazební místo. Prezentovaná bakalářská práce popisuje návrh mutací, jejich zavedení a purifikaci 14-3-3δ mutantu. Na závěr, byla použita 31P NMR pro potvrzení ztráty schopnosti tohoto mutantu vázat fosforylovaný peptid tyrozín hydroxylázy, který se váže na 14-3-3δ WT.