Bioinformatická analýza mykobakteriálních glykosyltransferas - Žufanová, Zuzana (2014)
Práce se věnuje genomu bakterie Mycobacterium tuberculosis, což je bakterie, která může způsobit tuberkulózu. Protože má tato bakterie málo propustnou buněčnou stěnu, která komplikuje léčbu tohoto onemocnění, věnuje se práce glykosyltransferasam, které tato bakterie používá mimo jiné na stavbu buněčné stěny. Ze zmíněných důvodů se tato práce zabývá identifikací zatím nepopsaných glykosyltransferas v genomu bakterie Mycobacterium tuberculosis CDC1551. Pro jejich vyhledání se využívá program Phyre, což je program, který se zabývá předpovědí 3D struktury proteinů ze sekvence. Tento program má také funkci umožňující použít protein s již vyřešenou 3D strukturou pro prohledání konkrétního genomu a tímto způsobem nalézt proteiny, které by s určitou pravděpodobností mohly být strukturně podobné. Z nalezených proteinů byly nakonec vybrány některé hypotetické proteiny, které byly dále zkoumány pomocí funkcí programů Phyre a BLAST s cílem předpovědět jejich pravděpodobnou funkci a určit, zda ...