Lasturnatky (Ostracoda) pěnovcových pramenišť v Západních Karpatech - Výravský, David (2014)
Bakalářská práce se zabývá lasturnatkami (Ostracoda, Crustacea) pramenných biotopů. Rešeršní část shrnuje biologii lasturnatek, dosavadní poznatky o ekologii lasturnatek pramenů a charakterizaci prameništních slatinišť. Praktická část se zabývá (i) srovnáním lasturnatek prameništních slatinišť v oblasti Západních Karpat s lasturnatkami pramenů v jiných, především evropských oblastech, (ii) srovnáním druhové bohatosti jednotlivých typů prameništních slatinišť, (iii) popisem společenstev lasturnatek na pěnovcových prameništích a (iv) faktorů ovlivňujících jejich druhové sloţení. Pro praktickou část této práce bylo vybráno 30 prameništních slatinišť se sráţením pěnovce, studovaných v rámci projektu zaměřeného na vliv faktorů prostředí a schopnosti šíření na skladbu společenstev vodních bezobratlých v izolovaných prameništních slatiništích. Vzorky byly odebírány v červnu v letech 2008, 2011 a 2012. Při vzorkování byly také měřeny fyzikální a chemické faktory prostředí.