Vliv extraktů z oomycet na obranou reakci a resistenci rostlin - Štorková, Zuzana (2014)
Pokud je rostlina napadena patogenem a patogen je rostlinou rozpoznán, dochází k tzv. nekompatibilní interakci rostliny s patogenem, kdy dochází k aktivaci obranných mechanismů rostliny. Tento proces doprovází exprese specifických genů a proteinů a akumulace metabolitů, pomocí těchto procesů je možné sledovat průběh obranné reakce rostliny. Obranná reakce vyústit v resistenci rostliny proti napadení dalšími patogeny. Tato práce je zaměřena na interakci rajčete Solanum lycopersicum a oomycet. Byly připraveny extrakty ze dvou druhů oomycet, Phytophthora parasitica a Pythium sylvaticum. Tyto extrakty byly aplikovány na rajčatové rostliny. Extrakty se schopností vyvolat protekci vůči P. parasitica byly dále zpracovány s cílem izolovat a identifikovat biologicky aktivní složku. Reakce rostlin na ošetření byla monitorována biologickými a biochemickými testy.