Metody purifikace histonů z lidských tkáňových kultur - Staňková, Zuzana (2014)
Dynamické posttranslační modifikace (PTM) histonů vyskytující se především na N-terminálních oblastech histonového řetězce jsou důležitou ale ne zcela objasněnou součástí regulace genů, epigenetické dědičnosti, integrity genomu a jiných jaderných mechanismů. Podmínkou pro sledování kombinace četných histonových modifikací vyskytujících se v určitém biologickém stavu buňky je použití izolačních metod, při kterých nedojde ke ztrátě PTM. Tato bakalářská práce se věnuje metodám purifikace histonů z lidských tkáňových kultur. Při nejpoužívanější metodě izolace histonů, kyselé extrakci z chromatinu, může docházet ke ztrátě některých modifikací, např. fosforylací na určitých pozicích. Praktická část se z tohoto důvodu věnuje novému postupu metody s použitím močoviny a soli, při kterém by měly být labilnější modifikace lépe chráněny. Kromě vyhodnocení úspěšnosti izolace a purifikace histonů, byl porovnán fosforylační stav histonů s histonovými extrakty izolovanými metodou kyselé extrakce