Metody stanovení biochemických markerů oxidativního poškození lipidů a nukleových kyselin - Podborská, Monika (2014)
Biochemické markery mohou sloužit jako důležité a citlivé ukazatele účinků stresorů na organismus. V poslední době se mnoho studií zabývá stanovením biomarkerů oxidativního stresu, který jakožto obecný mechanismus umožňuje posuzovat vlivy různých faktorů a expozic. Oxidativní stres - stav, kdy v buňce dojde k vychýlení rovnováhy mezi vznikem a zánikem reaktivních forem kyslíku a jiných látek ovlivňujících redoxní potenciál - patří mezi důležité fyziologické mechanismy, stejně tak se řadí mezi nebezpečné mechanismy působení environmentálních faktorů a je průvodním jevem mnoha onemocnění. Oxidativní stres může být popsán různými parametry. Tato bakalářská práce je zaměřená na charakteristiku oxidativního stresu v živočišných tkáních pomocí citlivých biomarkerů, které indikují poškození lipidů a molekul DNA. Teoretická část práce se zabývá literární rešerší nejčastějších metod pro stanovení isoprostanů a 8-hydroxy-2'-deoxyguanosinu a vztahu těchto biomarkerů k působení exogenních faktorů