Klonování lektinů z Photorhabdus spp. - Gajdoš, Lukáš (2014)
Lektíny sú proteíny neimunitného pôvodu, ktoré dokážu špecificky a reverzibilne viazať sacharidy. Vyskytujú sa naprieč celým spektrom živých organizmov, kde plnia rôzne funkcie. Zatiaľ čo živočíšne lektíny sú dôležitou súčasťou imunitného systému a pomáhajú nasmerovať leukocyty do miesta zápalu a infekcie, bakteriálne lektíny exprimované na povrchu mikroorganizmov sú súčasťou adhezívnych reakcií, ktoré vedu k napadnutiu a infikovaniu hostiteľa. Antiadhezívna terapia je jednou z možných stratégií pre prevenciu a liečbu bakteriálnych infekcií. V práci sa venujeme hypotetickým lektínom z baktérie Photorhabdus luminescens, ktorá žije v symbiotickom vzťahu s hlístovcami rodu Heterorhabditis. Hlístovce žijú v pôde, kde aktívne vyhľadávajú hmyziu obeť, ktorú s pomocou symbionta usmrtia. Na našom pracovisku bol objavený nový lektín z Photorhabdus luminescens. S využitím bioinformatických nástrojov boli nájdené štyri hypotetické lektíny, ktoré vykazujú pomerne vysokú sekvenčnú homológiu s uvede