Senzitizace lidských embryonálních kmenových buněk k TRAILem indukované apoptóze poškozením DNA - Pešková, Lucie (2014)
Apoptózu indukující ligand patřící do skupiny tumor nekrotizujícího faktoru -TRAIL - je transmembránový protein, který indukuje apoptózu u nádorově transformovaných buněk, ale nikoliv u normálních netransformovaných buněk. Působení TRAILu na různé nádorové buněčné linie je v současnosti intenzivně studováno a terapie kombinující TRAIL s běžně využívanými cytotoxickými látkami se momentálně nachází v první a druhé fázi klinických studií. Velmi málo je však známo o působení ligandu TRAIL na pluripotentní lidské embryonální kmenové buňky (hES buňky), které nejsou citlivé k apoptóze indukované ligandem TRAIL, ale již dříve bylo ukázáno, že k jeho působení mohou být senzitizovány inhibicí proteosyntézy. Cílem této bakalářské práce bylo zjistit, zda i poškození DNA způsobené cisplatinou hES buňky senzitizuje k TRAILem indukované apoptóze. V práci bylo zjištěno, že 1 a 2 μM cisplatina u hES buněk po 24hodinovém působení nezpůsobuje výraznou apoptózu, dochází však k poškození DNA a kumulaci bu