Stilbenové fytoalexiny révy vinné - Dyčková, Michaela (2014)
Stilbenové fytoalexiny jsou biologicky aktivní sloučeniny s nízkou molekulovou hmotností. Mohou být přítomny jako stálá obrana rostlinné buňky, převážně jsou však syntetizovány de novo po exposici stresovému faktoru, například při napadení patogenem. Rostlinné receptory v tomto případě rozpoznají látky zvané elicitory, čímž je spuštěna obranná reakce. Vhodné elicitory by mohly být používány k imunizaci rostlin cestou, která je šetrná k životnímu prostředí. Bylo by tak možno omezit jejich ošetřování syntetickými látkami, jako jsou pesticidy či fungicidy. V této diplomové práci byla zkoumána produkce stilbenů u buněčných suspensí Vitis vinifera cv. Gamay v reakci na působení elicitorů ergosterolu a oligogalakturonidů a v reakci na působení houbového patogenu Botrytis cinerea. Detekce probíhala pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie s reversní fází. Byly detekovány extracelulární i intracelulární stilbeny neznámého složení a rovněž strukturně známý trans-resveratrol a piceid. Antif