Vliv prozánětlivých mediátorů na metabolismus oxidu dusnatého u endoteliálních buněk - Fidlerová, Táňa (2014)
Cílem této bakalářské práce bylo charakterizovat úlohu prozánětlivých mediátorů v regulaci metabolismu oxidu dusnatého (NO) u endoteliálních buněk. Okrajově byl také pozorován vliv těchto látek na zánětlivou reakci v cévách. Oxid dusnatý je významný vazodilatátor, jenž je zodpovědný za regulaci krevního tlaku a lokálního průtoku krve cévou. Změny v metabolismu NO byly sledovány stanovením koncentrace oxidu dusnatého a detekcí exprese endoteliální NO syntázy, což je enzym zodpovědný za syntézu oxidu dusnatého u endoteliálních buněk. Pro pokusy byly použity zavedené linie endoteliálních buněčných kultur. Tyto buněčné linie byly ovlivněny prozánětlivými mediátory a následně byly sledovány změny v produkci NO. Výsledky ukazují, že prozánětlivý cytokin TNF-α snižuje tvorbu oxidu dusnatého a tlumí expresi NO syntázy a navíc také stimuluje expresi adhezivní molekuly ICAM-1.