Osvětlení přístupných jeskyní a hibernace netopýrů - Žilka, Erik (2014)
Abstrakt Světelné znečištění je ekologicky nežádoucí jev, který se v posledních letech rozšířil celou planetou. Projevuje se zvýšenou intenzitou umělého světla během noci, a postihuje akvatickou i terestrickou složku prostředí. Světelné znečištění ovlivňuje i jeskynní živočichy, hlavně netopýry (umělým osvětlením jeskynních interiérů) a může mít negativní dopad na jejich hibernační úspěšnost. V rešeršní části práce se zaměřuji na sbírání poznatků o tom, jak umělé osvětlení ovlivňuje netopýry během jejich aktivit (výletová aktivita, let, lov a pod.) a zda na ně má vliv během období hibernace. Zjistil jsem, že neexistuje jednoznačný názor na tuto problematiku a různé výzkumy prezentují odlišné výsledky, co se týká ovlivňování hibernantů světlem. V praktické části jsem navrhl a doladil metodiku tvorby světelných map ve dvou periodicky osvětlovaných jeskyních Moravského krasu - Círařské a Kareřinské jeskyni. Rozdělení hibernujících netopýrů v jeskyních se jeví být druhově specifické. Jed