Exprese izoforem těžkého řetězce myozinu v srdci a jejich elektroforetická separace - Šínová, Romana (2014)
V srdci savců jsou exprimovány dvě izoformy těžkého řetězce myozinu - alfa (MHC alfa) a beta (MHC-beta). Jejich poměrná exprese koreluje s frekvencí kontrakce srdce. MHC-alfa je označován jako rychlý myozin s vyšší ATPázovou aktivitou, MHC-beta je označován jako pomalý myozin. Během vývoje a při některých patofyziologických stavech srdce se poměr MHC-alfa/MHC-beta mění. Kvantifikace izoforem je důležitým nástrojem při studiu vývoje srdce a pochopení mechanismů srdečního selhání. Kvůli podobné velikosti proteinů je elektroforetická separace izoforem v jednorozměrném systému poměrně obtížná. Cílem mé práce bylo optimalizovat elektroforetické metody pro separaci izoforem MHC, které jsou přítomny v embryonálních a dospělých myších srdcích a u in vitro diferencovaných kardiomyocytů. Standardní SDS-PAGE se potvrdila jako nedostatečná pro separaci MHC-alfa a MHC beta izoforem. Další použitou metodou byla modifikovaná SDS-PAGE spočívající v odlišném složení gelů a pufrů, která se ukázala jako