Vliv serotoninu a příbuzných indolových sloučenin na oxidativní vzplanutí fagocytů - Lázničková, Petra (2014)
Tato práce se zabývá studiem účinků serotoninu a příbuzných indolových sloučenin na oxidativní vzplanutí neutrofilů, zástupců buněčné nespecifické imunity. Neutrofily jsou přitahovány do místa zánětu díky chemotaktickému gradientu, jsou zde aktivovány a setkávají se s krevními destičkami, ze kterých je po jejich aktivaci uvolněn serotonin. Cílem této práce bylo popsat vliv L-tryptofanu, 5-hydroxy-L-tryptofanu, serotoninu, N-acetylserotoninu a melatoninu (v koncentračním rozmezí 10-6 - 10-4 mol.l-1) na chemiluminiscenční odpověď neutrofilů v periferní lidské krvi, na extra- a intracelulární tvorbu reaktivních metabolitů kyslíku (chemiluminiscenčně) a také stanovit antioxidační účinky těchto látek (chemiluminiscenčně a fluorescenčně). Neutrofily byly aktivovány opsonizovanými zymosanovými částicemi, N-formyl-methionyl-leucyl-fenylalaninem, forbol-12-myristát-13-acetátem, vápníkovým ionoforem a testována byla také spontánní produkce reaktivních metabolitů kyslíku. Kromě serotoninu inhibov