Invazní druhy vodních měkkýšů v České republice - Šlachtová, Erika (2014)
Práce se zabývá studiem invazních vodních měkkýšů ve volné přírodě České republiky. Na našem území bylo doposud zaznamenáno osm těchto nepůvodních druhů. Hlavní cíl rešeršní části práce byl aktualizovat mapy současného výskytu těchto měkkýšů a zhodnotit jejich možné dopady. Cílem praktické části bylo porovnat na 21 stojatých vodních tělesech v nivě řeky Moravy od Kroměříže po Uherské hradiště druhovou bohatost a skladbu mezi méně ovlivněnými a více ovlivněnými sledovanými vodními tělesy a pokusit se nalézt faktory, které případné rozdíly diverzity popisují. V rámci práce vznikl na základě všech dostupných dat soubor map, pro jednotlivé druhy, na jehož základě je možné vidět postupné šíření těchto invazních druhů na území České republiky i s rostoucími hustotami populací pro jednotlivé kvadráty. Byly vytvořeny také grafy rychlosti šíření na základě počtu nových invadovaných kvadrátů a lokalit v jednotlivých letech sběru. Pro všechny druhy byl jasný výsledek zrychlující se expanze na naš