Černé uhlí v ČR a ve světě (s důrazem na ostravskou aglomeraci) - Jedlička, Roman (2014)
Úvodní kapitoly bakalářské práce jsou zaměřeny na těžbu černého uhlí ve světě, České republice s důrazem na jednotlivá ložiska a aktuálnost údajů. Hlavní téma této práce je problematika těžby černého uhlí v Ostravské aglomeraci, kde se práce zaměřuje na současné postavení, dnešní vymezení území a problémy související s doly. Další část bakalářské práce tvoří zejména ekologické důsledky těžby a příležitostní perspektivy černého uhlí, kdy důraz je kladen na výzkum a dopady těžby černého uhlí. V závěru je uveden vlastní názor a vyhodnocení součastného stavu černého uhlí.