Vliv rodičovského prostředí na chování myší domácích - Veiserová, Dana (2014)
U savců jsou samci v drtivé většině případů to silnější a agresivnější pohlaví. Na rozdíl od samic investují více energie do hledání a získávání sexuálního partnera či teritoria a většinou se příliš nepodílí na péči o potomky. Nicméně i přes to se u hlodavců vyskytuje, kromě mateřské, i biparentální a hromadná péče. Výsledný typ rodičovského prostředí je závislý především na párovacím systému druhu, a na potomky může mít různý vliv. V teoretické části jsem se pokusila shrnout dostupné poznatky o typech párovacích systémů hlodavců, jejich vztahu s prostředím a případném vlivu na potomky. Aby bylo možné sledovat parentální vliv na mláďata, musíme nejprve poznat chování rodičů. Z tohoto důvodu jsem v praktické části testovala ochotu samců a samic dvou poddruhů myši domácí k exploraci pomocí nenuceného open field testu. Celkem bylo testováno 81 zvířat: 15 samců a 16 samic poddruhu Mus musculus domesticus a 24 samců a 26 samic M. m. musculus. Prokázali jsme, že ochota samic vstupovat do ne