Variabilita vodních brouků (Coleoptera) v prameništních systémech - Havlík, Tomáš (2014)
Abstrakt Tato práce se zabývá druhovou bohatostí a skladbou společenstev vodních brouků na prameništních slatiništích v Západních Karpatech. Hlavním cílem této práce bylo zjistit, jaké environmentální faktory stojí za strukturou a druhovým bohatstvím společenstev vodních brouků těchto stanovišť a zda se v odpovědi na měřené faktory nějak liší skupina eurytopních a sloučená skupina adaptibilních a reliktních druhů. Provedena byla rovněž indikátorová analýza, jíž cílem bylo zjistit, zda mohou mít některé druhy bioindikační funkci pro čtyři minerální typy lokalit, reprezentující gradient minerální bohatosti. V září roku 2012 a 2013 byly odebrány vzorky na 26 lokalitách na území Slovenska a České republiky. Vzorky byly odebírány semikvantitativně pomocí kovového cedníku. Proměnné prostředí byly na studovaných lokalitách měřeny v letech 2006-12. Data byla zpracována v programu R a CANOCO. Celkem bylo na studovaných lokalitách zjištěno60 druhů vodních brouků z osmi čeledí. Ve složení společ