Diverzita a distribuce jepic (Ephemeroptera) ve vztahu k mesohabitatům podhorských potoků - Musilová, Eliška (2014)
Tato práce se zabývala diverzitou a početností larev jepic (Ephemeroptera) v podhorských potocích v oblasti Vnějších Západních Karpat. Hlavními cíli práce bylo (i) popsat druhovou diverzitu jepic ve vybraných podhorských potocích, (ii) srovnat druhové spektrum dvou skupin potoků a dvou hlavních mesohabitatů v tocích (peřeje a tůně) a (iii) vyhodnotit druhovou bohatost studovaných potoků ve vztahu k druhovému spektru potoků podobného typu ve Vnějších Západních Karpatech a celé České republice. Byly studovány dva typy potoků: chladné potoky s nízkým podílem tůní a nízkou vodivostí vody (potoky typické pro Beskydy) a teplejší potoky s vysokým podílem tůní a vysokou bazicitou (potoky typické pro Bílé Karpaty a Javorníky). Vzorky makrozoobentosu byly odebrány na šesti lokalitách třikrát během roku (duben, červen a srpen) v roce 2012.