Flóra a vegetace vybraných lokalit u Sloupu a Vilémovic v Moravském krasu - Vlčková, Pavla (2014)
V této práci se věnuji floristickému a vegetačnímu průzkumu dvou lokalit v severní části Moravského krasu - přírodní rezervace Sloupsko-šošůvské jeskyně a stepní stráně u obce Vilémovice. Na první z těchto lokalit se vyskytují především mezofilní listnaté lesy třídy Carpino-Fagetea: suťové lesy, dubohabřiny, květnaté a vápnomilné bučiny. Na části území jsou rozšířeny také doubravy třídy Quercion pubescenti-petraeae a křoviny třídy Rhamno-Prunetea. Nelesní vegetace zahrnuje suché trávníky svazu Diantho lumnitzeri-Seslerion a mezofilní louky svazu Arrhenatherion elatioris. Na Vilémovické stráni jsou rozšířeny zejména suché trávníky svazu Bromion erecti, vyskytují se zde i křoviny a skalní vegetace třídy Asplenietea trichomanis.