Diverzita a ekologie chrostíků (Trichoptera) pramenných stružek slatinišť Západních Karpat - Zajacová, Jana (2014)
Úkolem této bakalářské práce bylo popsat složení taxocenóz chrostíků (Trichoptera) v pramenných stružkách slatinišť na území Západních Karpat a porovnat tyto výsledky s poznatky z podobných studií zabývajících se chrostíky pramenů. Pro účely srovnání byly v rešeršní části práce zpracovány studie zabývající se chrostíky pramenišť z různých oblastí Evropy (západní Evropa, Alpy a Jura, střední Evropa Fennoskandie). Bylo odebráno a zpracováno celkem 112 vzorků z 58 pramenných stružek z oblasti Vnitřních i Vnějších Západních Karpat v letech 2006 a 2010-2012 ve dvou sezónách (jaro, podzim). Na lokalitách byly měřeny fyzikální a chemické proměnné prostředí, koncentrace iontů a bylo odhadnuto složení substrátu. Data byla zpracována v programech Microsoft Excel, Canoco 5 a Statistica 12. Na lokalitách bylo nalezeno celkem 53 taxonů (určených převážně do druhu) chrostíků zastupujících 15 čeledí.