Lesní vegetace vrchu Ostrá Malenica a přilehlého okolí ve Strážovských vrších - Kučerová, Jana (2014)
Vrch Ostrá Malenica leží v strednej časti CHKO Strážovské vrchy, na severe geomorfologického celku Strážovské vrchy, na strednom Slovensku. Táto práca podáva prehľad o prírodných pomeroch študovanej oblasti a predkladá výsledky z fytocenologického výskumu, ktorý prebiehal v roku 2013. V práci je uvedených 35 fytocenologických zápisov prirodzenej a poloprirodzenej lesnej vegetácie, o rozmere 10 x 10 m, z oblasti vrchov Ostrá Malenica, Tupá Malenica, Tupý hrádok, Borová a Svinské chlievy. V teréne boli merané faktory prostredia ako nadmorská výška, sklon svahu, hĺbka pôdy, pH pôdy a orientácia zápisu. Do analýz vstupovali dáta o druhovom zložení stromovej, kerovej a bylinnej etáže vrátane semenáčov drevín. Zhlukovou analýzou bolo definovaných 7 typov lesných spoločenstiev zo zväzov Fagion, Tilio-Acerion a Quercion pubescenti-petraeae. Pre všeobecnú charakteristiku týchto zhlukov boli spočítané priemerné Borhidiove indikačné hodnoty, ktoré sú v práci prezentované formou boxplotov a sú pa