Echolokace netopýrů skupiny Pipistrellus pipistrellus v Evropě a Severní Africe - Češková, Romana (2014)
V této bakalářské práci se zabývám netopýry ze skupiny Pipistrellus pipistrellus, jejíž druh Pipistrellus pipistrellus (Schreber, 1774) patří k nejrozšířenějším v Evropě. Tato skupina je zajímavá hlavně svou historií, kdy se u dlouhodobě studovaného druhu P. pipistrellus ukázalo, že v Evropě se nevyskytuje jen jeden druh z této skupiny ale dva sympatricky žijící druhy, které od sebe lze oddělit pouze na základě echolokace nebo genetické analýzy. V rešeršní části mé bakalářské práce shrnuji dosavadní poznatky o této skupině. Pro průběh speciačního procesu skupiny Pipistrellus pipistrellus byl velmi důležitý proces alopatrické speciace, díky kterému se utvořily středozemní populace této skupiny a došlo tak k rozdělení na dvě hlavní větve. Rozmanitost skupiny byla objevena s rozvojem molekulárně genetických analýz, které postupem času přináší stále nové poznatky, a dnes se jedná o velmi rozvětvenou skupinu, ve které je možné pozorovat například i hybridizaci. I když jsou si evropské druhy